Latvijas blogeri iesaka augļu smūtija saldējumus vasarai. Food Union laidis klajā jaunu saldējuma smūtiju “Nu Smoothie” ar aprikozēm

Vai zinājāt, ka sorbets ir viens no senākajiem saldētajiem desertiem, kas radīts 1.gadsimtā pirms mūsu ēras, pateicoties romiešu un persiešu izgudrotājiem? Šis gardums, saglabājot savu recepti un nosaukumu, ir lēnām ceļojis cauri gadsimtiem, lai mūsdienās kļūtu par vienu no populārākajiem saldējuma veidiem. Šodien smūtija saldējumu var iegādāties veikalā, baudīt pludmales kafejnīcā vai augstākās klases restorānā, taču brīžos, kad ir vairāk brīva laika, Latvijas blogeri iesaka to pagatavot mājās.

Lai karstākos brīžos varētu atvēsināties ar vieglu un sulīgu gardumu, vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union laidis klajā jaunu sorbetu “Nu Smoothie” ar aprikozēm, kas ir diētisks, jo tā sastāvā ir 0% tauku, bet enerģētiskā vērtība ir tikai 77 kcal. Viena “Nu Smoothie” sastāvā ir ¾ aprikozes. Jaunais “Nu Smoothie” papildinājis jau esošo smūtija saldējumu klāstu – tagad „Nu Smoothie“ pieejami trīs garšu variācijās: aprikožu, mango un aveņu. Visi „Nu Smoothie“ sorbeti ir 100% dabīgi, bez krāsvielām un mākslīgiem aromatizētājiem.

Lai neapmulstu pie saldējumu vitrīnas un nopirktu tieši to, ko visvairāk kārojas, ir svarīgi zināt, ar ko tad īsti atšķiras smūtija saldējums no augļu saldējuma vai sasaldētas sulas.

  • Mūsdienās smūtija saldējumam (sorbetam) ir neskaitāmas garšas variācijas, taču tā pamatbūtība ir viena – tas ir augļu un ogu saldējums, kura sastāvā nav piena, saldā krējuma vai tauku. Tāpēc augļu smūtija saldējumu var droši saukt par diētisku desertu, jo tajā ir ļoti maz kaloriju.
  • Turpretim augļu saldējuma galvenā sastāvdaļa ir piena un saldā krējuma saldējums, kas papildināts ar veselām ogām un lieliem augļu gabaliņiem, un tā glazūra ir no dabīgām augļu sulām.
  • Savukārt sulas saldējuma nosaukums runā pats par sevi – tā galvenā sastāvdaļa ir sula.

 

Latvijas blogeru augļu smūtiju receptes vasarai

Nedēļas nogale solās būt karsta – sinoptiķi prognozē, ka vietām gaiss sasils līdz pat +27 grādiem pēc Celsija. Tāpēc pieci Latvijas blogeri iesaka pagatavot augļu smūtija saldējumu mājās pašiem vai, kad tam nav laika, nobaudīt smūtija saldējumus „Nu Smoothie“ ar aprikozēm, mango vai avenēm, lai karstākos brīžos varētu atvēsināties ar diētisku un sulīgu gardumu.

 

Aveņu-banānu smūtijs/sorbets – Kristīnes Strazdiņas recepte, blogs kikasvirtuve.lv

“Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi. Tai pat laikā ļoti priecājos par jauno aprikožu “Nu Smoothie”, jo šie sorbeti man garšo vislabāk, it īpaši mango!” saka bloga kikasvirtuve.lv autore Kristīne Strazdiņa.

Sastāvdaļas: 250 g saldētu aveņu, 2 vidēja izmēra banāni, 80 g svaigi spiestas apelsīnu sulas, 40 g dzidrā cukura sīrupa.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek virtuves kombainā un samblendē līdz viendabīgai masai. Var pasniegt uzreiz kā dzeramu smūtiju vai, pirms tam sasaldējot, kā sorbetu. Kad masa sasalusi, to ar saldējuma karoti liek trauciņos, grezno ar avenēm un nekavējoties pasniedz.

 

Upeņu sorbets – Ineses Rozentāles recepte, blogs maltite.lv

Sastāvdaļas: 600 g upeņu bez kātiņiem un, protams, bez lapām, 140 g cukura (bet var arī mazāk), 1 apelsīns, 2 ēd. k. ūdens un kādas 30 minūtes.

Pagatavošana: Upenes attīra un ieliek katliņā. Turpat arī pierīvē apelsīna miziņu, bet ne visu, un piespiež visa apelsīna sulu. Pievieno pāris karotes ūdens un cukura. Visu uzkarsē un uzvāra līdz pirmajam burbulim. Tad masu sablendē, atdzesē ledusskapī un sakuļ – ar roku vai mikseri. Lai gardā masa ātrāk pārsvērstos par sorbetu, to pilda lēzenā traukā un liek saldētavā, ik pa 30 min apmaisot, lai sorbets ir viendabīgāks. Saldētavā vēlams to atstāt uz visu nakti.

Es sorbetu pasniedzu ar visām apelsīna miziņām, taču, ja vēlies, lai tas ir viendabīgāks, pirms sasaldēšanas sablendēto masu labāk izlaid caur sietiņu,” iesaka bloga maltite.lv autore Inese Rozentāle.

 

Zemeņu un laima sorbets – Lindas Tellgrenas recepte, blogs lindasvirtuve.lv 

Sastāvdaļas: 600 grami mazgātu zemeņu bez kauslapiņām, 2 ēdamkarotes laima sulas, 90 ml ūdens, 60 grami medus vai 80 g cukura.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek blenderī un sablendē viendabīgā masā. Liek saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja instrukcijām. Bauda uzreiz vai lej traukā un liek saldētavā sastingt (vismaz 4 stundas). Ja saldējuma mašīnas nav, trauku ar sorbetu liek saldētavā un ik pēc 20 minūtēm pirmo pusotru stundu apmaisa.

 

Aveņu-Baileys sorbets – Anitas Kundas recepte, blogs meklejotpriekus.blogspot.com

Aveņu un Baileys sorbetu iesaku gatavot jūnija otrajā pusē, kad ir īstais aveņu laiks. Bet, kamēr omas dārza un meža avenes vēl tikai gatavojas, varam mieloties ar pilnīgi dabisko „Nu Smoothie“ sorbetu ar avenēm,“ saka bloga meklejotpriekus.blogspot.com veidotāja Anita Kunda.

Sastāvdaļas: 300 g aveņu, 100 ml Baileys liķiera.

Pagatavošana: Avenes samaļ blenderī, sajauc ar Baileys, ielej plastikāta konteinerī ar vāku un liek saldētavā. Ik pēc stundas jāapmaisa ar dakšiņu, un pēc 3-4 stundām var ēst. Uz nakti šīs receptes sorbetu ledusskapī atstāt nedrīkst, jo tas sasals akmenī.

 

Ķiršu un rabarberu sorbets – Laines Dūnes recepte, blogs bitesblogs.blogspot.com

Sastāvdaļas: 1 vidējs rabarbers (apmēram 170 g), 300 g ķiršu, 180 g ūdens, 100 g brūnā cukura, ½ citrona sulas.

Pagatavošana: Uzvāra katliņā ūdeni ar cukuru, pievieno nomizotu un gabaliņos sagrieztu rabarberu, nedaudz pavāra. Tad pievieno ķiršus un atkal dažas minūtes pavāra. Atdzesētai masai piespiež klāt citronu un sablendē. Pārlej traukā ar vāku, kuru var likt saldētavā. Saldēšanas laikā var pāris reizes apmaisīt. Pirms pasniegšanas vēlreiz sablendē.

 

Par Food Union:

Food Union zīmols apvieno divus lielākos piena ražotājus Latvijā AS “Rīgas piena kombināts” un AS “Valmieras piens”, un lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā – AS “Premia Foods”.

Food Union ir lielākais piena pārstrādātājs un vadošais uzņēmums pārtikas un dzērienu ražošanā Latvijā. Provizoriski Food Union apgrozījums 2014.gadā sasniegs 125 miljonus eiro. Food Union šobrīd strādā vairāk nekā 800 darbinieki. Food Union ražotnes Latvijā iepērk pienu no teju 400 Latvijas zemnieku saimniecībām.

Food Union strādā pēc augstākajiem pārtikas drošības un kvalitātes drošības standartiem. Tā ražotnes ir saņēmušas ISO 9001, ISO 14000 un ISO 22000, FSSC 22000 un Ķīnas pārtikas drošības HACCP sertifikātus.